Specialist in het splitsen
van vastgoed in Nederland
Specialist in het splitsen
van vastgoed in Nederland
Specialist in het splitsen
van vastgoed in Nederland

 

Splitsen Registergoed

Splitsen van registergoed is een praktische manier om meerdere juridische eigendommen te vormen binnen één object, zowel bij bestaande bouw als bij nieuwbouwprojecten.

Dit kan vastgoed rendabeler maken en financieel aantrekkelijker worden voor de huidige eigenaar.

Te denken aan:
het splitsen van winkels met bovenwoningen
het splitsen van woningen in appartementen
het splitsen van bedrijfsruimten.

Als de infrastructuur en de bouwkwaliteit van het object voldoende zijn en de gemeentelijke Huisvestingsverordening dit toestaat, kan elk soort registergoed worden gesplitst in appartementsrechten en kunnen deze dan individueel of in combinatie, desgewenst worden verkocht.

 Splitsingstekeningen en splitsingsvergunning

Voor het splitsen van registergoed is een goedgekeurde splitsingstekening nodig.
Splitsingstekeningen worden door Splits Vastgoed Nederland vervaardigd en voldoen uiteraard aan alle eisen die door het Kadaster en notarissen worden gesteld.

Het is raadzaam om,  voorafgaande aan een aankoop van registergoed met de bedoeling deze te splitsen of het splitsen van registergoed welke reeds in eigendom is, bij de betreffende gemeente te informeren of er een splitsingsvergunning benodigd is. 

Mocht de bouwkundige- of onderhoud situatie van de te vormen appartementsrechten te wensen overlaten, dan zult u bij de gemeente, middels het aanvragen van een omgevingsvergunning en het uitvoeren van een verbouwing dit kunnen oplossen om zo te komen tot de splitsing in appartementsrechten.

Splits Vastgoed Nederland coördineert werkzaamheden vanaf één adres. 

 

WETGEVING

De Wet  “verbetering functioneren vereniging van eigenaars”  is van toepassing.

Hierin is geregeld dat de Verenigingen van Eigenaren verplicht zullen zijn te reserveren op basis van 0,5% van de herbouwwaarde per jaar of op basis van het meerjarenonderhoudsplan. (MJOP)

Eisen aan het MJOP 

Derhalve moet er in het MJOP een juiste opgave en beschrijving staan vermeld van het komende onderhoud en de kosten aan het gebouw voor 10 opvolgende jaren en het MJOP zelf mag niet ouder zijn dan vijf jaar.

Nieuwe juridische eisen bij een voorgenomen wijziging splitsing per 2023

Een wijziging splitsing behoeft volgens 5:139 BW tenminste toestemming van 80% van de stemmen van eigenaren binnen de VvE of zoveel als in de akte van splitsing is bepaald.

Echter is er sinds begin 2023 een juridische bepaling bijgekomen en hierin is vastgesteld dat, indien door het uitvoeren van een wijziging splitsing de aandelen binnen het complex wijzigen, er 100% van de stemmen van de eigenaren benodigd is. 

Denk bijvoorbeeld aan de verkrijging van een gemeenschappelijk gedeelte binnen het complex.

Voorafgaande aan het toepassen van een wijziging splitsing, waarbij er 100% van de stemmen benodigd zijn, moet er een VvE vergadering worden uitgeschreven conform Modelreglement 2017 Artikel 50.2.  De notaris zal vervolgens in de akte van wijziging splitsing opnemen de datum van de vergadering en dat alle eigenaren hebben ingestemd met de voorgenomen wijziging.

 

 

Informatie:
Tel:  072 – 5150902   Mob:  06 – 53 53 31 81
of mail: info@splitsvastgoed.nl

© Splits Vastgoed Nederland 2024